January 22, 2008

The Legend Of Zelda:Phantom Hourglass review…

Posted in Videogames at 9:52 pm by laharl

                    The Legend Of Zelda: Phantom Hourglass

Zelda

Το πρώτο παιχνίδι της σειράς Zelda στην φορητή κονσόλα της Nintendo είναι γεγονός. Το άκουσμα και μόνο της λέξης Zelda στον τίτλο του παιχνιδιού ανεβάζει ήδη τον πήχη πολύ υψηλά και οι προσδοκίες μας φθάνουν στα ουράνια. Το ήδη υπέρ-επιτυχημένο φορητό με τους δεκάδες τίτλους διαμάντια θα χωρέσει άλλο ένα?

Το παιχνίδι είναι ουσιαστικά ένα sequel του παιχνιδιού The Legend Of Zelda: Wink Waker του Gamecube. Αρχίζει ακριβώς μετά το τέλος του και μας διηγείται τα γεγονότα του από το ξεκίνημα κιόλας. Ο Link σαλπάρει μαζί με την Tetra και το πλήρωμά της με σκοπό να βρει το Ghost Ship,ένα καράβι που φέρει έναν πολύτιμο θησαυρό αλλά ταυτόχρονα έχει μία περίεργη <<ικανότητα>> να εξαφανίζει τους ανθρώπους. Ξάφνου περίεργη ομίχλη διαφαίνεται στον ορίζοντα και το Ghost Ship εμφανίζεται. Η Tetra εξαπολύει μόνη της έφοδο και χάνεται μέσα στο πλοίο. Ο νεαρός Link ως τίμιος πολεμιστής τρέχει ξοπίσω της δίχως όμως αποτέλεσμα, αφού καταλήγει στην θάλασσα. Τελικά βρίσκεται σε ένα κατοικημένο νησί όπου τον ανακαλύπτει μία μικρή νεράιδα εν ονόματι Ciela .

Κάπου εδώ παίρνει τα ηνία ο παίχτης. Ο χειρισμός του παιχνιδιού γίνεται αποκλειστικά με την touch screen, εκτός ίσως από την χρήση ειδικών αντικειμένων(bombs,arrow κτλ) που είναι πολύ πιο βολικό το κουμπί L έναντι της touch screen. Οι βασικές σας κινήσεις,και ίσως οι μόνες,είναι τα χτυπήματα και οι κινήσεις του stylus επάνω στην touch screen. Η δεύτερη οθόνη χρησιμεύει περισσότερο ως χάρτης. Το σπαθί σας ανάλογα με τις κινήσεις σας στην touch screen εκτελεί διαφορετικές επιθέσεις. Εάν απλώς ακουμπήσετε έναν εχθρό με το stylus τότε θα εκτελέσει ένα δυνατό χτύπημα με άλμα εν ονόματι slash. Εάν σύρετε το stylus επάνω σε οτιδήποτε τότε ο Link θα εκτελέσει μία κίνηση που μοιάζει με τρύπημα, το boarder slash. Τέλος εάν στριφογυρίσετε το stylus γύρω από τον Link τότε επιτεθεί με spin attack, μία κίνηση που στριφογυρνά το σπαθί γύρω από τον εαυτό του όπως ακριβώς και εσείς το stylus. Ο χειρισμός είναι πολύ εύκολος και διασκεδαστικότατος, όπως ακριβώς ακούγεται, και δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα να τον μάθετε μέσα σε λίγα λεπτά.

Το παιχνίδι βέβαια δεν χρησιμοποιεί μόνον την καινοτομία της touch screen του DS. Σε μερικά σημεία θα χρειαστεί να φυσήξετε και να φωνάξετε στο microphone με σκοπό να σβήσετε κεριά, να σας ακούσουν σε διπλανά δωμάτια κτλ .Εκτός αυτού όπως σε κάθε Zelda game έτσι και σε αυτό σιγά σιγά θα εφοδιαστείτε με αντικείμενα όπως bombs,boomerang, shovel κ.α με σκοπό να σας βοηθήσουν στην περιπέτειά σας. Όλα αυτά τα αντικείμενα υιοθετούν βέβαια την όλη τακτική χειρισμού του παιχνιδιού, δηλαδή την χρήση της touch screen. Πχ Πριν πετάξετε το boomerang πρέπει να σχεδιάσετε το μονοπάτι που θα ακολουθήσει επάνω στην touch screen. Ωραίο και διασκεδαστικό δεν ακούγεται? Είναι, και πολύ μάλιστα!

Τι θα ήταν όμως ένα Zelda game δίχως γρίφους? Όπως καταλάβατε και σε αυτό το παιχνίδι καλείστε να λύσετε γρίφους που μπορεί να μην είναι αντάξιοι των adventure games αλλά σίγουρα θα σας κάνουν να στύψετε λιγάκι, έως πολύ το μυαλό σας. Είναι έξυπνοι αλλά συγχρόνως τόσο διασκεδαστικοί. Μερικές φορές ίσως δυσκολευτείτε και λιγάκι να βρείτε την λύση.

Τα dungeons υπάρχουν όπως είναι λογικό και εδώ. Σε σχέση με παλαιότερα μέρη της σειράς είναι μικρότερα, πιο εύκολα ίσως, και σίγουρα όχι τόσο επικά. Παρόλα αυτά όμως είναι πολύ ευχάριστα και έχουν κάποια πολύ καλοσχεδιασμένα puzzle. Στο τέλος κάθε dungeon βρίσκεται φυσικά το Boss όπου καλείστε να αντιμετωπίσετε. Οι μάχες αυτές είναι πραγματικά φανταστικές αφού εκτός των ικανοτήτων σας πρέπει να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας για να νικήσετε, απλά μεν αλλά χρειάζεται. Μερικές μάχες χρησιμοποιούν και την δεύτερη οθόνη κάνοντας τες έτσι πιο ενδιαφέρουσες και πιο επικές, όπως αρμόζει.

Η μεγαλύτερη όμως καινοτομία της touch screen στο παιχνίδι είναι ο χάρτης.Πλέον μπορείτε να ζωγραφίσετε ότι θέλετε στον χάρτη σας, από απλές σημειώσεις μέχρι σχέδια υψηλών προδιαγραφών 😛 .Είναι μία πολύ πρωτότυπη προσθήκη που θα σας βοηθήσει πάρα πολύ για την λύση γρίφων στα dungeons αλλά και για την ανακάλυψη κρυμμένων μυστικών. Για να το κάνετε αυτό απλά μεταφέρεται με ένα κουμπί τον χάρτη από την πάνω οθόνη στην touch screen και πλέον μπορείτε να ζωγραφίσετε ότι τραβάει η όρεξή σας.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως το Phantom Hourglass είναι το sequel του Wind Waker, όχι μόνον ως προς την ιστορία αλλά και ως προς τον σχεδιασμό. Αυτά τα υπέροχα cell-shaded γραφικά βρίσκονται και εδώ, δίνοντας έναν όμορφο και συνάμα μοναδικό τόνο στο παιχνίδι. Το DS ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτά τα γραφικά και κρατάει ψηλά τον πήχη. Ο υπέροχος σχεδιασμός χαρακτήρων και τοπίων δίνει μια άλλη αίσθηση στο παιχνίδι, παραμυθένια. Το σενάριο βοηθάει ακόμα περισσότερο στο να δούμε το παιχνίδι ως παραμύθι μιας και μιλά για κατορθώματα ήρωα και διάσωση πριγκίπισσας. Γενικά όσων αφορά την σχεδιαστική άποψη το παιχνίδι είναι άριστο, ίσως το καλύτερο του DS.

Ποιος πεθύμησε το ταξίδια με το καραβάκι του στο Wind Waker? Λογικά σχεδόν κανείς… Κάτι παρόμοιο υπάρχει και σε αυτό το παιχνίδι μόνο που είναι πολύ πιο απλό και γρήγορο. Σχεδιάζετε στην touch screen την πορεία που επιθυμείτε να χαράξετε και αυτομάτως το πλοίο πηγαίνει εκεί, οι μόνες σας σκοτούρες είναι οι εχθροί,και τα hazardous leaps(σχοινιά που μπαίνουν στην πορεία σας, απλά τα πηδάτε). Τους εχθρούς (πειρατές, γιγάντια καλαμάρια, καρχαρίες κα) τους εξοντώνεται με την βοήθεια του κανονιού που θα πάρετε σχεδόν από την αρχή του παιχνιδιού. Να σημειωθεί επίσης πως το πλοίο μπορεί να μεταμορφωθεί, μέσα από μία συγκεκριμένη γκάμα επιλογών, σε ότι εσείς επιθυμείτε. Τα κομμάτια για την συναρμολόγηση του πλοίου θα τα βρείτε παντού, από μαγαζιά μέχρι και σεντούκια. Εκτός αυτών στην θάλασσα μπορείτε επίσης να αναζητήσετε για θησαυρούς, λίγο αργότερα στο παιχνίδι βέβαια, με την βοήθεια του Salvage Arm. Κυνηγώντας θησαυρούς είναι πολύ εύκολο και αρκετά ενδιαφέρον. Είναι σαν mini game. Πρέπει να κατευθύνετε το Salvage Arm στον βυθό της θάλασσας αποφεύγοντας νάρκες και βράχια. Δυστυχώς εδώ δεν υφίσταται μεγάλη ποικιλία αφού υπάρχουν μόλις τρεις με τέσσερις προκαθορισμένες πίστες με στάνταρ θέσεις ναρκών. Σε αργότερο σημείο του παιχνιδιού και μέσω ενός side quest μπορείτε ακόμα και να ψαρεύετε!

Η μουσική επένδυση του τίτλου δένει απόλυτα με το σύνολο. Οι σκληροπυρηνικοί της σειράς θα ευχαριστηθούν όταν θα ακούσουν κλασικά πλέον θέματα της σειράς, αλλά και οι νέες προσθήκες δεν είναι καθόλου άσχημες, αντιθέτως είναι πολύ όμορφες. Το μόνο αρνητικό είναι ότι είναι λίγες και συχνά επαναλαμβάνονται. Επίσης δεν υπάρχει καθόλου voice-acting κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα αρνητικό, ούτε και θετικό βέβαια.
Το main quests του παιχνιδιού δίχως να κάνετε τίποτα άλλο απολύτως, ούτε καν κυνήγι θησαυρών στον βυθό της θάλασσας, θα σας πάρει γύρω στις δεκαπέντε ώρες. Το παιχνίδι όμως έχει πολλά να δώσει ακόμα. Υπάρχουν ενδιαφέροντα mini-games, αρκετά side quests, κυνήγι θησαυρών. Με όλα αυτά σίγουρα ο χρόνος ανεβαίνει στις 20-25 ώρες, μπορεί και παραπάνω.

Ο τίτλος όμως δεν τελειώνει ούτε εδώ. Υπάρχει ένα απλό αλλά εθιστικό multiplayer mode. Κάθε παίχτης έχει στην μία σειρά του τον Link και στην άλλη τα phantoms. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να μαζέψουν οι Link στις βάσεις τους περισσότερα tri-force. Η δουλεία τον phantoms είναι να βρούνε τον Link και να τον εξοντώσουν με ένα χτύπημα έτσι ώστε η σειρά του παίχτη-Link να τελειώσει αυτόματα. Ο Link ξεφεύγει από τα phantoms μόνον σε ειδικά σημεία όπου γίνεται αόρατος και συγχρόνως άτρωτος. Είναι μία πολύ ωραία προσθήκη και σίγουρα θα σας κινήσει το ενδιαφέρον αυτό το mode.

Ψεγάδια του τίτλου είναι το lag που υπάρχει ορισμένες φορές όταν στην οθόνη υπάρχουν πολλοί εχθροί. Ο περιορισμένος αριθμός διαφορετικών εχθρών επίσης κουράζει τον παίχτη σε ορισμένα σημεία. Επίσης τα ταξίδια στην θάλασσα ίσως σας κουράσουν μίας και καταντάν μονότονα.

Τέλος όπως βλέπουμε ο τίτλος είναι ένα ακόμα διαμάντι για το DS και μία σίγουρη αγορά. Ο σχεδιαστικός τομέας είναι πραγματικά πανέμορφος, ο χειρισμός άψογος, από τα λίγα παιχνίδια DS που χρησιμοποιούνε τόσο καλά την touch screen, η διάρκεια αρκετά μεγάλη και το gameplay απλά απίθανο. Πραγματικά πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το παιχνίδι, είναι ο ορισμός του καλοσχεδιασμένου

Γραφικά: 9.8

Gameplay: 9.7 Σύνολο: 9.5

Ήχος: 8.2

Διάρκεια: 9.4

Advertisements

2 Comments »

  1. Βορέας said,

    Καλό review! 😉

  2. Hej, jag letar efter en lu00e5t men vet inte riktigt vad den heter , och hoppas du kan hju00e4lpa mig. Click http://s.intmainreturn0.com/hukcoo091645


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: